Lipoedeem is niet zeldzaam, maar de diagnose ervan wel. 

Op mijn 24ste heb ik de diagnose lipoedeem gekregen. Ik had al langer klachten zoals pijnlijke benen, toenemende broeksmaten en last van cellulite. Toch had ik nog nooit van lipoedeem gehoord. Niet in mijn studie voedings- en dieetkunde, niet in mijn master gezondheidsbevordering. Een correcte diagnose hebben is cruciaal om lipoedeem de correcte zorg te geven en symptomen onder controle te houden. Ondertussen heb ik er mijn missie van gemaakt om lipoedeem onder de aandacht te brengen & jou te helpen met correct voedingsadvies en begeleiding. Lipoedeem weegt zwaar door, zowel fysiek als mentaal. Je staat er niet alleen voor.

 

Je kan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek inboeken. Zo kan ik meteen aftoetsen wat jouw problemen zijn en hoe ik je kan helpen bij lipoedeem. De eerste 'babbel' duurt ongeveer 20 minuten en  gaan door in 1 van de praktijken of online. Tot snel! 

Wat is lipoedeem? 

Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. Door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel stapelt vet zich onder de huid op. Dit gebeurt voornamelijk ter hoogte van de benen en billen, maar soms ook de armen. Het wordt vaak pas zichtbaar na de puberteit of tijdens de jonge volwassenheid. Lipoedeem is een chronische en progressieve ziekte en gaat vaak gepaard met een pijnlijk en zwaar gevoel aan de benen.

 

Lipoedeem wordt vaak niet herkend in de gezondheidszorg waardoor het wordt verward met obesitas en hormonale of vasculaire aandoeningen. Jammer, want een vroegtijdige diagnose kan een wereld van verschil maken in het verdere ziekteverloop.

 

Hoe herken je lipoedeem? 

Lipoedeem is te herkennen aan volgende symptomen: 

  • Oneffen huid aan de benen (bobbelig & cellulite)

  • Veel mensen met lipoedeem merken dat het aanraken van of drukken op de huid gevoelig is. Er ontstaan snel blauwe plekken.
  • Als iemand met lipoedeem afvalt, gebeurt dit bijna niet aan de benen en/of de armen. 

  • Benen zijn voller in vergelijking met de rest van het lichaam. Het kan twee à drie maten schelen tussen boven- en onderlichaam

  • Vaak een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel aan de benen
  • Er is een cuff-sign ter hoogte van de enkel. Dit lijkt precies een insnoering bij je enkel.  
  • Er is een verlies van spierkracht aan de armen en benen

 

Veel van deze klachten zijn vaak 'vaag' en lijken geen duidelijke oorzaken te hebben. Toch kunnen ze gerelateerd zijn aan lipoedeem. Andere klachten zijn: buikpijn, oedeem, hoofdpijn, stress, jeuk, vermoeidheid, opgeblazen gevoel, spierpijn, pijn in de onderrug, moeite met slapen, onverklaarbare gewichtstoename, veel moeten plassen, haaruitval, ... 

Herken je deze symptomen? Dan is het raadzaam om naar een arts te gaan voor een correcte diagnose. 

Hoe stel je de diagnose van lipoedeem? 

De diagnose wordt meestal door uw huisarts, dermatoloog of een gespecialiseerde dokter gesteld. De arts bekijkt je armen en benen en kijkt of er daadwerkelijk sprake is van een vetopstapeling. Vaak wordt je doorgestuurd voor verdere onderzoeken om lymfoedeem en/of spataderen te onderzoeken, omdat lipoedeem hier vaak mee gepaard gaat. 

 

Sommige dokters zijn niet volledig op de hoogte van lipoedeem en weten niet hoe ze dit kunnen vaststellen. Bij een vermoeden van lipoedeem is het altijd goed om je goed voor te bereiden op je doktersbezoek of om een gespecialiseerde dokter te raadplegen. Heb je hier vragen over? Je mag mij steeds een berichtje sturen! 

Hoe behandel je het? 

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er geen genezende behandeling voor bestaat. De behandeling is gericht op het verminderen van klachten en het vermijden van factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden, zoals compressietherapie en lymfemassage. Voedzame voeding en beweging kunnen een belangrijk onderdeel vormen om de lipoedeem onder controle te houden en pijnklachten te verminderen. Daarnaast is het ook belangrijk om lipoedeem een plaats te geven en te aanvaarden. Lipoedeem heeft een impact op je mentale welbevinden, wat vaak onderschat wordt. Laat je goed omringen door je naasten en een begripvol medisch team. Weet dat je er niet alleen voor staat. 

 

Ik help je graag met voedingsadvies bij lipoedeem, het helpen aanvaarden van de diagnose en het herstellen van je voedingsrelatie en lichaamsbeeld. Boek volledig vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek in en dan bekijken we samen hoe ik je kan helpen. 

Verschillende ziekenfondsen voorzien een (gedeeltelijke) terugbetaling voor consultaties bij een erkend diëtist. Surf naar de website van je ziekenfonds om na te gaan welke tegemoetkoming er voorzien wordt.