Hoe stel je een voedzaam ontbijt samen?

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag zeggen ze wel eens en klopt dit ook? Ontbijten is zeker belangrijk maar hierbij is het ook belangrijk om te luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel. Ik neem je graag mee waar je moet op letten als het over ontbijten gaat! 

Lees meer »

Is diëten een goede oplossing bij lipoedeem?

Lipoedeem is een medische aandoening die vaak wordt miskend en onbegrepen. Het wordt gekenmerkt door een abnormale vetverdeling, wat resulteert in vetophoping op specifieke delen van het lichaam, zoals de heupen, dijen, billen en armen. In de zoektocht naar een oplossing proberen velen met lipoedeem streng te diëten, maar is dat wel de juiste aanpak?

Lees meer »

Lipoedeem, (on)zichtbare ziekte

De diagnose lipoedeem sloeg bij mij in als een bom. Eerst besefte ik het niet goed. Je kan er perfect mee leven, dus zo ernstig is het niet. Er zijn veel ergere dingen toch? Ik probeerde het te relativeren en van lipoedeem iets banaals te maken. Mijn omgeving deed er ook gretig aan mee. Zo erg is het niet, toch? Je bent niet dodelijk ziek hé?

Lees meer »

Keto en lipoedeem, de oplossing?

Lipoedeem wordt gekenmerkt door een overmatige aanmaak van vetweefsel. Helaas krijgen mensen vaak het advies om simpelweg "gezonder te eten en meer te bewegen". Maar lipoedeem werkt niet op die manier. We weten nu dat het veranderen van levensstijl vaak niet het gewenste effect heeft, en er is veel onduidelijkheid over wat wél werkt. Het is frustrerend dat er vaak verkeerde informatie wordt verspreid, waardoor het nog moeilijker wordt om een oplossing te vinden. Je vraagt je af: "Wat moet ik nu geloven?" Ik zag het keto-dieet vaak voorbijkomen en ben in de wetenschappelijke literatuur gedoken. Mijn algemene conclusie: er is geen bewijs op de lange termijn waardoor conclusies vaag blijven.  Het is niet zo simpel als het lijkt...

Lees meer »

Schoonheid en het schoonheidsideaal

Iedereen heeft wel een idee wat ze wat mooi vinden of juist wat ze niet mooi vinden. Maar op wat is dit gebasseerd? Waarom vinden we bepaalde dingen mooi of net niet mooi? Ik neem je even mee doorheen de geschiedenis, want daaruit kunnen we heel veel leren. 

Lees meer »

Gewichtsstigma, hoe begint het?

Ik was enorm positief over de huidige shift en de kijk die we hebben over gewicht. Steeds meer mensen begrijpen mijn standpunt over mijn stelling ‘dik zijn betekent niet ongezond zijn’. Mijn persoonlijk insta-feed staat ondertussen vol met quotes over het accepteren van je lichaam en ook in mijn dichte omgeving zijn de meeste mensen mee in mijn visie. We zitten goed, we gaan de goede weg op, dacht dat naïeve stemmetje in mijn achterhoofd.

Lees meer »

Intuïtief eten, wat is dat nu juist?

Intuïtief eten... De laatste tijd valt de term steeds meer, maar wat houdt intuïtief eten nu precies in? Laat ons beginnen met eerst te verduidelijken dat intuïtief eten geen dieet is. Het is een kader om terug te keren naar de basis. Terug in te tunen met jouw lichaam en te leren luisteren naar jouw honger- en verzadigingssignalen. In principe kan iedereen luisteren naar zijn lichaam, maar dit wordt vaak verstoord doordat we focussen op externe signalen zoals dieetrichtlijnen, calorieën of sociale verwachtingen. 

Lees meer »

Favoriete koeken uit de Albert Heijn

Welke koekjes kies ik het best? Zijn koeken een voedzaam tussendoortje? Deze vragen krijg ik geregeld wel eens. We moeten er niet omheen draaien. Koeken zijn gewoon handig. Gemakkelijk om mee te nemen, ze verzadigen goed en bovendien zijn ze heerlijk. Hier hebben we standaard koeken in huis want zo heb je altijd een tussendoortje zitten. Maar welke kies je nu het beste? 

Lees meer »

Zin en onzin van zoetstoffen

Over suiker en zoetstof is al veel geschreven en op het internet vind je een hoop misleidende info. Beide hebben ze een zoete smaak, maar toch verschillen ze fundamenteel van elkaar. 

Lees meer »