Keto en lipoedeem, de oplossing?

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 17:02

Lipoedeem wordt gekenmerkt door een overmatige aanmaak van vetweefsel. Helaas krijgen mensen vaak het advies om simpelweg "gezonder te eten en meer te bewegen". Maar lipoedeem werkt niet op die manier. We weten nu dat het veranderen van levensstijl vaak niet het gewenste effect heeft, en er is veel onduidelijkheid over wat wél werkt. Het is frustrerend dat er vaak verkeerde informatie wordt verspreid, waardoor het nog moeilijker wordt om een oplossing te vinden. Je vraagt je af: "Wat moet ik nu geloven?" Ik zag het keto-dieet vaak voorbijkomen en ben in de wetenschappelijke literatuur gedoken. Mijn algemene conclusie: er is geen bewijs op de lange termijn waardoor conclusies vaag blijven.  Het is niet zo simpel als het lijkt...

Misverstanden over lipoedeem en keto-dieet

In de dieetwereld wordt het keto-dieet vaak gepresenteerd als dé oplossing voor lipoedeem. Het belooft pijnverlichting en aanzienlijk gewichtsverlies. Prachtige beloftes worden gemaakt door middel van voor- en na-foto's. Maar als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het helaas vaak zo. Wat zegt de wetenschappelijke literatuur? Het bewijs is beperkt en de studies waarop deze conclusies zijn gebaseerd, hebben vaak een kleine steekproefomvang. Kan het keto-dieet verlichting geven? Misschien. Het kan dat jij je goed voelt met het keto dieet, maar ik heb ook al enkele mensen gehoord waarbij deze dieetpoging compleet mislukt is, met alle gevolgen nadien.

 

Hoe komt het dat je toch vermagerd? In eerste instantie wordt gewichtsverlies eenvoudigweg veroorzaakt door een verminderde calorie-inname (energie). Zoals bij elk dieet kun je op korte termijn aanzienlijk afvallen. Bovendien gebruikt het lichaam normaal gesproken glucose, afkomstig van koolhydraten, als brandstof. Wanneer je echter te weinig koolhydraten consumeert, is er onvoldoende voorraad voor onze lichaamsweefsels. De lever begint dan eiwitten en vetten uit voeding te gebruiken om ketonen te produceren. Deze ketonen fungeren vervolgens als brandstof ter vervanging van koolhydraten. 

Mijn mening over het keto-dieet? 

De oorzaak van lipoedeem is complex en multifactorieel, net zoals de behandeling ervan. Het keto dieet vind ik persoonlijk geen oplossing. Niet bij gezonde personen, ook niet bij mensen met lipoedeem. Het keto dieet is heel invasief in je leven, vergt een enorme eetplanning en is vaak moeilijk te implementeren in je eigen levensstijl. Zo'n streng dieet volgen brengt dus heel wat stress met zich mee. En deze stress is nefast voor het ontwikkelen van lipoedeem. Daarnaast wordt gezien dat het vermijden van koolhydraten vaak zorgt voor tekorten zoals vezels en b-vitaminen omdat deze aanwezig zijn in koolhydraatrijke producten. Door het schrappen van deze voedingsgroep daalt je metabolisme vaak, gaat je adem ervan stinken en kun je nog andere problemen krijgen zoals stoelgangproblemen, hoofdpijn en spijtsverteringsproblemen. Oh en vergeet niet dat 95 % van de diëten mislukken... Daar wordt precies geen reclame voor gemaakt he?

 

Daarnaast heeft lipoedeem een enorme psychologische weerslag. Patiënten ervaren vaak onbegrip van hun omgeving doordat pijnklachten niet serieus worden genomen en hebben last van gewichtsstigma wat hun zelfwaarde naar beneden trekt. Hierdoor heeft lipoedeem een enorme invloed op de kwaliteit van leven. Daarbovenop een streng dieet volgen? Dit is voor mij als diëtist een enorme rode vlag waardoor ik sterke vermoedens heb dat mensen die dit dieet aanraden, geen rekening houden met ons, de persoon achter de lipoedeem.

 

Als ik trouwens alle websites lees die het keto dieet aanraden bij lipoedeem maakt het mij ook intens verdrietig. Precies of het toch onze eigen schuld is dat de lipoedeem niet weggaat? Als we maar het ketodieet gaan volgen, zal dit alles gaan oplossen. Sorry... maar zo werkt het niet. En iedereen die je dit wijsmaakt, gaat echt voorbij aan de complexiteit van lipoedeem. Dus laat mij je gerust stellen. Lipoedeem is jouw schuld niet, ook niet als je het moeilijk vindt om voedzaam te eten. Je bent goed genoeg, echt waar.

 

Wat kun je wel doen? 

Ik heb gemerkt dat mensen met lipoedeem een groot dieetverleden met zich meedragen. Een hele waslijst aan dieetregels zit in hun achterhoofd gebrand waardoor mensen vaak last hebben van zwart-wit denken. Deze manier van denken zorgt dan weer voor eetbuien, moeilijk kunnen luisteren naar de honger- en verzadigingssignalen en slecht in je vel zitten. Ik vind het altijd belangrijk om van daaruit te vertrekken... Dieper kijken dan het gedrag alleen. Hoe jij je voelt, welke gedachten je allemaal hebt en welke emoties je ervaart. Enkel je gedrag aanpakken (zoals een dieet), is geen oplossing én dat is ook exact waarom je je dan gefaald voelt (wat helemaal zo niet is!). Het is belangrijker om de oorzaken van je gedrag aan te pakken en op deze manier verder te bouwen naar jouw waardevol leven op de lange termijn.

 

Wil je er graag mee aan de slag? Aarzel niet om mij een berichtje te sturen of plan een gratis kennismakingsgesprek in. Volledig gratis en vrijblijvend!

Reactie plaatsen

Reacties

Ronneke Roest
een jaar geleden

Lipoedeem benen

Nicole de Kock
9 maanden geleden

Naar dit te hebben gelezen ,geloof ik graag verder te willen . Je verhaal is heel herkenbaar .Zoek en wil graag er mee aan de slag. Heb mij opgegeven voor 12 september Webinar. ??

M.
2 maanden geleden

Mooi geschreven! Mijn lipoedeem is nog niet in een vergevorderd stadium en ervaar gelukkig nog nauwelijks klachten. Dit wil ik zo houden en ben dus actief op zoek naar wat werkt om het zo te houden of zelfs te verminderen. Ik heb een gezond gewicht en ben eigenlijk al slank. Dus afvallen wil ik niet, maar lipoedeem tegenhouden zou top zijn. Maar hoe!!? Zoveel tegenstrijdigheden online.