Intuïtief eten, wat is dat nu juist?

Gepubliceerd op 13 februari 2023 om 11:59

Intuïtief eten... De laatste tijd valt de term steeds meer, maar wat houdt intuïtief eten nu precies in? Laat ons beginnen met eerst te verduidelijken dat intuïtief eten geen dieet is. Het is een kader om terug te keren naar de basis. Terug in te tunen met jouw lichaam en te leren luisteren naar jouw honger- en verzadigingssignalen. In principe kan iedereen luisteren naar zijn lichaam, maar dit wordt vaak verstoord doordat we focussen op externe signalen zoals dieetrichtlijnen, calorieën of sociale verwachtingen. 

 

Goed bedoelde opmerkingen zoals: "Je mag niet van tafel voor je bord leeg is." of "Eet je bord leeg.", zorgden ervoor dat je aanleerde dat je niet kon vertrouwen op je innerlijke lichaamssignalen. Ook wanneer je je focust op verschillende dieetregels is het moeilijk om te luisteren naar je lichaamssignalen . "Drink een glas water wanneer je honger hebt." of "Eet geen koolhydraten.", zijn strenge dieetregels waar we ons maar al te graag aan vastklampen. Maar... Het werkt niet... Hoe je het ook draait of keert en hoe dieper je duikt in de wetenschappelijke literatuur, het is duidelijk: diëten werken niet! 

 

Diëten werkt dus niet, wat wel? 

Daar komt intuïtief eten op de proppen, waarbij dit framework ondertussen al ontzettend veel mensen heeft geholpen én dit op lange termijn. Aan de hand van deze principes leer je te focussen op jezelf en te vertrouwen op jouw lichaam. De antwoorden zitten al in jou, je moet alleen even focussen om deze te ontdekken. Intuïtief eten werd ontwikkeld in de jaren 90 door Evelyne Tribole en Elyse Resh.  Ondertussen zijn er al ontzettend veel wetenschappelijk studies uitgevoerd waarbij duidelijk wordt dat intuïtief eten de oplossing biedt voor verstoorde voedingsrelaties. 

De 10 principes van intuïtief eten zijn: 

 1. Zeg vaarwel tegen de dieetmentaliteit
 2. Leer je hongergevoel (her)kennen
 3. Sluit vrede met alle voedingsmiddelen
 4. Daag de eetpolitie uit
 5. Voel je verzadiging aan
 6. Ontdek de voldoeningsfactor
 7. Luister naar je emoties
 8. Respecteer je lichaam
 9. Beweeg omdat het goed voelt
 10. Een evenwichtig eetpatroon

 

Bij intuïtief eten leer je vrede sluiten met je lichaam en met voeding. Een gebalanceerde relatie met als belangrijkste motivatie zorg dragen voor je lichaam en het alle liefde te geven die het verdiend. Omarm terug je favoriete maaltijden en leer écht en intens genieten. 

 

Vrede met voeding

Jezelf toestemming geven om écht alles te mogen eten? Dan eet ik de hele tijd m&m's en chips. Deze opmerking hoor ik enorm vaak en ik begrijp het volkomen. Zelf dacht ik ook zo toen ik er voor het eerst over hoorde. Tot ik wat dieper ging kijken en ontdekte dat intuïtief eten meer is dan jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om alles te eten. Deze onvoorwaardelijke toestemming zorgt er net voor dat jij geen oncontroleerbare eetbuien meer hebt. Door jezelf telkens eetregels op te leggen, denk je er net meer aan. Stel dat je jezelf de strenge dieetregel oplegt om geen chips meer te eten in de zetel. Waar denk je voornamelijk aan als je in de zetel? Juist... die zak chips in de kast. 

 

Door deze eetregels krijg je er net meer zin in. Daarom is het belangrijk om ook je favoriete voeding terug toe te laten in je voedingspatroon en jezelf daar toestemming voor te geven. Ik snap dat je denkt dat je je dan volledig laat gaan... Maar met de juiste begeleiding en informatie worden jouw guilty pleasure net een stuk minder aantrekkelijk. Je zult wel zien! 

 

Is intuïtief eten iets voor mij? 

Twijfel je of intuïtief eten iets voor jou is? Ik snap je twijfel. Het klinkt wat vreemd en abstract misschien, maar eigenlijk is intuïtief eten heel erg duidelijk en biedt het duidelijke handvaten hoe je dit moet aanleren. Het is voor iedereen die een duurzame relatie wil met voeding en zijn lichaam waarbij er een focus ligt op gedragsverandering en mindset. Herken jij je in één van deze wensen?

 • Wil je afraken van het jojo-effect? 
 • Wil je graag geen zorgen meer rond voeding? 
 • Wil je graag vrede sluiten met je lichaam? 
 • Wil je een einde maken aan eetbuien? 
 • Ben je het beu om van het ene dieet naar het andere te hoppen? 
 • ... 

Dan is intuïtief eten echt iets voor jou. Je hebt eigenlijk ontzettend veel redenen om te starten met intuïtief eten. Het legt de focus op wat belangrijk is in jouw leven zoals je gezin, je hobby, belangrijke doelen, ... Heb je gevoel dat je door te diëten wacht om te starten met wat je écht wilt? Heb je het gevoel dat je pas gelukkig zal zijn als je -x aantal kg weegt? Dan kan intuïtief je helpen. Focus je op wat belangrijk is en niet op dat getal op de weegschaal. 

 

Hoe start je eraan?

Ik ontwikkelde een gids met de eerste stappen richting intuïtief eten. Deze kun je hier downloaden. Intuïtief eten heeft tijd nodig en is zeker geen rechtlijnig proces. Heb je dus genoeg van diëten en wil je er graag mee aan de slag? Je mag mij altijd een berichtje sturen indien je graag begeleiding op maat wilt. Ik ben er voor jou en samen gaan we opzoek naar een duurzame verandering die je over 20 jaar nog steeds vooruit helpt. Via deze link kun je ook mijn aanbod bekijken! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.