Hoe stel je een voedzaam ontbijt samen?

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 13:13

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag zeggen ze wel eens en klopt dit ook? Ontbijten is zeker belangrijk maar hierbij is het ook belangrijk om te luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel. Ik neem je graag mee waar je moet op letten als het over ontbijten gaat! 

Hoe stel je een voedzaam ontbijt samen?

Een voedzaam ontbijt is er eentje waarvan je gevuld bent en waar je meteen een energieboost van krijgt. Het is dus belangrijk dat het evenwichtig is samengesteld en je voldoende lang verzadigd bent. Ontdek hier wat een voedzaam ontbijt is en uit wat het samengesteld is!

1. Een bron van koolhydraten 

Koolhydraten zijn cruciaal bij het ontbijt omdat ze een belangrijke bron van energie zijn voor je lichaam én je brein. Ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel en al zeker als je kiest voor een volkoren graanproduct! Dit komt omdat ze zorgen voor een langdurigere energieafgifte en zo heb je de hele ochtend energie. Waarom ik zo'n fan ben van volkoren producten? Ze bevatten veel VEZELS. De voordelen van vezels zijn eindeloos en daar zouden we met z'n allen wat meer van mogen eten! Ze zorgen niet alleen voor een goede darmtransit maar ook voor een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel, verlaging van cholesterol en beschermen tegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker! Jaaa, grote liefde voor die vezeltjes!! Voorbeelden van volkoren graanproducten zijn volkoren brood, havermout, volkoren ontbijtgranen, ... 

2. Een bron van vetten en eiwitten

Het combineren van koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten in je ontbijt zorgt voor een gebalanceerde maaltijd die traag energie afgeeft zodat dipjes vermeden worden. Leuk hé? Ideale bronnen van zowel eiwitten als vetten zijn yoghurt, skyr, eitjes, zalm, avocado, noten, ... Mijn favoriete eiwitbron is skyr en als ik er eentje uit de vetten moet kiezen zijn dat ongetwijfeld noten. 

3. Voeg wat fruit of groenten toe aan je ontbijt 

Als we spreken over het ideale ontbijt, dan voegen we best nog wat groenten en fruit toe aan ons ontbijtje. Hier in België zijn we niet gewoon om groentjes als ontbijt te eten, maar probeer eens een ommelet met champignons en paprika als ontbijt, echt heerlijk! 

3. Toppings! 

Bij het ontbijt geldt voor mij: TOEVOEGEN! Kun je er op het eind nog wat lijnzaad over strooien? Misschien wat nootjes? Of een lepeltje 100% notenpasta. Het maakt je ontbijt niet alleen lekkerder, maar ook nog eens voedzamer want je zal langer verzadigd zijn! Win-win. 

Oké, concreet nu!

Voorbeeldjes van voedzame ontbijten:

  • havermout met (plantaardige) melk en fruit (topping idee: lijnzaad of pure chocolade) 
  • chocoladehavermout (koffielepel cacaopoeder toevoegen aan je havermout) 
  • volle yoghurt met fruit en granola (topping idee: 100% pindakaas) 
  • volkoren of bruine boterham met confituur en een stuk fruit 
  • toast met chocoladepasta en schijfjes banaan
  • skyr met diepvries rood fruit en muesli. (Tip: doe het diepvriesfruit 1 min in de microgolfoven. Dan heb je precies een coulis, wat heerlijk is bij skyr of yoghurt) 
  • toast met avocado
  • ontbijt ei-muffins gevuld met groenten en zalm 
  • gevulde ommelet (denk maar aan groenten, kaas, parmaham, ...) 

Moet ik ontbijten?

Of je moet ontbijten hangt van persoon tot persoon af. Van mij moet niemand iets, maar het is wel belangrijk om er eens goed over na te denken. Ontbijten heeft veel voordelen zoals meteen energie om je dag goed te beginnen en bovendien merk ik ook dat mensen die frequent ontbijten minder last hebben van energiedipjes, eetbuien en cravings doorheen de dag. Nu, of je moet ontbijten is heel erg persoonlijk en ik laat jou ook graag zelf eens nadenken over je eigen gewoonten! Daarom maakte ik een handig overzicht om de vraag te beantwoorden voor jou specifiek! 

Vanaf nu ben jij dus de expert van ontbijten! 

Als je vragen hebt, je mag mij altijd een berichtjes sturen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.