Is diëten een goede oplossing bij lipoedeem?

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 13:30

Lipoedeem is een medische aandoening die vaak wordt miskend en onbegrepen. Het wordt gekenmerkt door een abnormale vetverdeling, wat resulteert in vetophoping op specifieke delen van het lichaam, zoals de heupen, dijen, billen en armen. In de zoektocht naar een oplossing proberen velen met lipoedeem streng te diëten, maar is dat wel de juiste aanpak?

 

Misverstanden over lipoedeem

Laten we beginnen met het corrigeren van enkele misvattingen over lipoedeem. Het is belangrijk om te begrijpen dat lipoedeem geen gevolg is van een ongezonde levensstijl. Het is eerder een fysiologische aandoening die invloed heeft op de manier waarop vet in het lichaam wordt verdeeld. Speelt voeding een belangrijke rol? Zeker. Voeding is voor iedereen belangrijk, ongeacht of je lipoedeem hebt of niet. Maar eerlijk is eerlijk: een lipoedeem-lichaam heeft wel extra zorg en ondersteuning nodig. Voeding die jouw lichaam optimaal voedt, is dus essentieel.

 

Mensen met lipoedeem ervaren vaak ontsteking en vochtophoping in het aangetaste weefsel. Dit zorgt ervoor dat gewichtsverlies uitdagend en frustrerend is. Bovendien doet je lichaam er alles aan om net niet af te vallen doordat je stofwisseling vertraagd, je meer last hebt van 'goestingskes' en het kan ook wat op je humeur slaan. Een streng dieet met restricties zijn bij een lipoedeem-lichaam niet aangeraden. Het laatste wat je lichaam wil is een tekort een nutriënten en dat je metabolisme afgesteld geraakt op een strenge energie-restrictie. Bovendien zorgt lipoedeem vaak voor veel pijn, sneller uitgeput zijn en een neerslachtig gevoel. Daarbovenop een streng dieet?  Heftig. 

 

Wat moet je dan wel doen?

Het is belangrijk om je te focussen op haalbare stappen die passen binnen jouw levensstijl. Denk meer in termen 'Wat kan je nog toevoegen?' dan 'Wat kan ik nog schrappen?.'

  • Eet jij al iedere dag noten?
  • Eet je voldoende groenten?
  • Drink je zeker 1,5 liter water per dag?
  • Is er beweging die haalbaar en leuk lijkt voor jou?

 

Het is belangrijk om voldoende te eten en kies dan vooral uit onbewerkte en pure producten die jouw lichaam alle energie geven die het nodig heeft. Stel je maaltijden gebalanceerd samen uit eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Voldoende groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden, pitten, peulvruchten,… maken deel uit van een gezond eetpatroon en zet je dus best regelmatig op het menu!

 

 

Kleine stappen kunnen ook al het verschil maken. Oh ja, vergeet ook je mentale gezondheid niet. Het constant streven naar een ideaal lichaamsbeeld en de druk om aan schoonheidsnormen te voldoen, kunnen een tol eisen. Zelfacceptatie zijn een belangrijk onderdeel, want hoe kun je een lichaam voeden die je niet graag ziet? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.