Zin en onzin van zoetstoffen

Gepubliceerd op 31 maart 2022 om 15:49

Over suiker en zoetstof is al veel geschreven en op het internet vind je een hoop misleidende info. Beide hebben ze een zoete smaak, maar toch verschillen ze fundamenteel van elkaar. 

Laten we het eerst even hebben over suikerSuiker is per definitie niet slecht voor je lichaam. Het is één van de belangrijkste energieleveranciers voor ons lichaam en bovendien kunnen je hersenen niet zonder suiker.  Suiker is een koolhydraat die 4 kcal bevat per gram. 1 eetlepel suiker (10 g) bevat dus 40 kcal. Suiker in de pure vorm bestaat uit enkelvoudige koolhydraten die op hun beurt bestaan uit één of meerdere suikermoleculen. Dit betekent dus dat ze snel verteerd worden door ons lichaam en dat we snel terug honger kunnen krijgen.  

 

Daarnaast is er ook zoetstof, die vaak gebruikt wordt in yoghurt, koekjes en frisdrank. Deze kunnen onderverdeeld worden in intensieve en extensieve zoetstoffen. De intensieve zoetstoffen hebben een heel sterke zoetkracht, waardoor er weinig van gebruikt moet worden om een intense zoete smaak te hebben. Door de kleine hoeveelheid is de energie die ze leveren verwaarloosbaar klein. Een voorbeeld van intensieve zoetstoffen is aspartaam die je vaak terugvindt in frisdranken. Extensieve zoetstoffen zijn minder zoet dan suiker, maar bevatten minder kilocalorieën. Deze zoetstoffen leveren ongeveer 2 kcal per 100 g. Een voorbeeld van een extensieve zoetstof is mannitol en is een polyolensoort. Bij een overmatig gebruik van polyolen kunnen wel maagdarmklachten optreden en kan er een laxerend effect zijn. 

 

Moeten we nu zoetstoffen weren uit ons voedingspatroon?  Veel mensen vrezen zoetstoffen doordat het door de jaren heen een negatieve reputatie heeft gekregen. Laat mij je geruststellen, zoetstoffen worden streng gecontroleerd en onderzocht door het EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid). Je hoeft dus zeker niet bang te zijn voor zoetstoffen! Natuurlijk moet je hierin niet overdrijven, net als met suiker. Zelf hou ik niet altijd van zoetstof, omdat dit voor mij een bittere nasmaak geeft. Kijk dus wat voor jou het beste smaakt, waar jij het meeste van geniet en wat jou een verzadigd en voldaan gevoel geeft!

 

Wat heeft jouw voorkeur? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.